Regionale samenwerking in aanpak voortijdig schoolverlaten en begeleiding kwetsbare jongeren

Op 31 maart jl. ondertekenden bestuurders van gemeenten, onderwijs en het UWV in Noordoost-Brabant het regionale Convenant voortijdige schoolverlaters (vsv) en kwetsbare jongeren 2016-2020. Het convenant bevat gezamenlijke afspraken over het verder terugdringen van voortijdig schoolverlaten én over betere ondersteuning van kwetsbare jongeren van school naar werk. Deze unieke samenwerking vindt plaats onder de vlag van AgriFood Capital Werkt!. Het convenant betekent een mijlpaal voor de regionale samenwerking op het gebied van versterking van arbeidsparticipatie van (kwetsbare) jongeren.

Voortijdige schoolverlaters en kwetsbare jongeren lopen zonder adequate begeleiding een verhoogd risico om na hun schooltijd geen passende baan te krijgen. Ze missen de hiervoor benodigde ‘startkwalificatie’. Arbeidsparticipatie draagt echter bij aan sociale, economische en financiële zelfstandigheid en daarmee een betere toekomst.

Preventie
In Noordoost-Brabant hebben gemeenten, onderwijs en het UVW de handen ineen geslagen om voortijdige schoolverlaters en kwetsbare jongeren aan een (minimale) startkwalificatie te helpen of toe te leiden richting arbeid. De gezamenlijke afspraken hiervoor zijn vastgelegd in het Convenant voortijdige schoolverlaters en kwetsbare jongeren 2016-2020. De samenwerkende partijen zetten vooral in op preventie: voorkomen dat leerlingen uitvallen en zorgen voor betere begeleiding van school naar school of van school naar werk. Terugleiden naar school is in de praktijk een moeizaam proces gebleken.

Doelstellingen convenant
In het convenant hebben de partners met elkaar afgesproken hoe de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant gaat bijdragen aan de landelijke doelstelling van maximaal 20.000 nieuwe vsv-ers in 2020. Ook zijn er afspraken gemaakt dat alle kwetsbare jongeren in de regio in 2020 een passende plek op de arbeidsmarkt hebben, een stageplaats of in een traject richting werk zitten.

De drie speerpunten van het convenant zijn:

  • Overgang van school naar school: niet alleen van VMBO naar MBO maar ook van speciaal onderwijs en praktijkonderwijs naar MBO en van MBO naar MBO;
  • Overbelaste jongeren: betere aansluiting van de aanwezige maatregelen, maatwerk voor de jongeren;
  • Kwetsbare jongeren: alle jongeren in beeld, stage- en leerwerkplekken en arbeidstoeleiding.

Unieke samenwerking
Het convenant betekent een mijlpaal in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant vanwege de unieke combinatie vsv en kwetsbare jongeren. Alle gemeenten, onderwijsinstellingen en het UWV werken hierin samen. Naar dit moment is de afgelopen drie jaar hard gewerkt vanuit de programmalijn Kwetsbare jongeren van AgriFood Capital Werkt! en de regionale aanpak Voortijdig Schoolverlaten.

De ondertekening van het convenant vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de School voor de Toekomst van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Namens de deelnemende gemeenten tekenden Kees van Geffen (Oss) en Eric Logister (’s-Hertogenbosch).

160331 Ondertekening samenwerking

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.